вторник, 29 января 2013 г.





Пам'ятаємо героїв Крут

Була зима...Ніхто й не міг сказати,
Що зовсім скоро їм прийдеться йти,-
Щоб неньку Україну захищати,
За її волю в битві полягли...
Їх було триста - юнаків сміливих,
Їх було триста... і усі вони
Не будуть більше знати днів щасливих,
Вони - герої, нації сини.
   
    В історії є багато трагічних сторінок. Але бій під Крутами займає серед них особливе місце. 29 січня 1918 року у бою під Крутами понад 300 курсантів військової школи, студентів та гімназистів вступили у нерівний бій із значно переважаючим і добре озброєним та вишколеним противником, рішуче відстоюючи право українського народу жити у власній державі. У полон було захоплено 27 гімназистів і студентів - власне, ще зовсім дітей, а потім безжально розстріляно. Загиблих хлопців було поховано в Києві на Аскольдовій могилі з дотриманням усіх урочистостей.
    


                 29 січня в Станівській бібліотеці вшанувати  пам'ять героїв Крут зібралися учні 6 класу Станівської ЗОШ разом з вчителями Прядка Г.В. та Лантух Т.В.
    Була проведена історична  година "Пам'ятаємо героїв Крут", ведучі розповіли про ті трагічні події 29 січня 1918 року.Розповіді перепліталися віршами П.Тичини "Пам'яті тридцяти", В.Стельмаха ""Крути"
    



        Присутні переглянули відеофільм "Бій під Крутами" та ознайомилися з тематичною викладкою літератури "Крути - символ національного героїзму", де представлені документи, історичні матеріали.
     Наш обов'язок - повернути із забуття імена тих героїв, що залишаються досі
невідомими, донести до свідомості кожного українця  велич подвигу героїв Крут. 





  

Комментариев нет:

Отправить комментарий