вторник, 9 июля 2013 г.



Зачаровані Купальські вогні

Ой на Івана, ой на Купала.
Там дівчинонька квіти збирала.

Квіти збирала, у вінок сплітала...

   Це свято чи не найбільш популярне у слов'ян. Його з нетерпінням чекають як діти, молодь, так і люди більш поважного віку.
   6 липня у вихідні, майже все село і гості зібралися біля місцевого ставка на святкування свята Івана-Купала. На імпровізовану сцену запросили гостей - голова районної ради Олександр Олійник,  депутат районної ради, голова районної організації партії "Удар" Віталій Поляковський, директор агрофірми з Буймера Василь Провозін, сільський голова Станової Юрій Дудник, які привітали всіх зі святом і побажали всім добре відпочити.

         

     В цікаві купальські обряди, дійства поринули Станівчани: це уквітчення Марени, конкурс віночків, купальський вогонь, театрилізоване дійство за участю аматорів художньої самодіяльності Станівського будинку культури.    
   Дівчата демонстрували сплетені з польових квітів віночки, які потім власноруч кидали у воду. Не потонув - тоді кохання прийде швидко, якщо ж попливе далеко - то дівчина одружиться  в далекій стороні, а якщо пристане до берега - то милий знайдеться поруч. Народ звеселяли ряжані - водяний (Микола Азаров), відьма (Віра Яременко). Над селом до ранку линули купальські пісні, всіх пригощали кулішем.
   На завершення свята небо освітив вогонь купальського вогнища, який чудово доповнився феєрверком.









 





Комментариев нет:

Отправить комментарий