воскресенье, 2 марта 2014 г.



«Свято Масляної в бібліотеці»


Масляна, Масляна, яка ти маленька.
Якби тебе сім неділь, а Посту Їдненька.
Масляна, Масляна, яка ти ладна.
Якби тебе сім неділь, а Посту одна.
   
        Українська масляна – родичка європейських карнавалів – вже друге тисячоліття відкриває двері весні, будить сонечко, веселить і пригощає, зичить врожаю.  
    Масляна починається з приготування млинців і вареників. Основною обрядовою стравою Масляної ( Масниці, масляниці ) були вареники з сиром, які вживалися з маслом чи сметаною. Виготовляли також гречані млинці, заправлені смальцем.
    Масляний круглий млинець -символ сонця, циклічності часу, гарних врожаїв, щасливих днів, а також символ благополуччя подружньої пари, здорових дітей, єднання родини і друзів. Тому, спекти і з’їсти млинців потрібно якомога більше
   


     До Станівської бібліотеки 2 березня завітали члени клубу за інтересами «Материнська криниця» на останній день свята Масляної. Бібліотекар ознайомила присутніх з історією свята Масляної, легендами пов’язаними з назвою, народними звичаями та прикметами. 
    В цей день була прощена неділя, в останній день Масляної готуючись до Великого посту годилося йти до родичів і сусідів та просити прощення за всі провини та нанесені образи, бо постування передбачало не стільки обмеження в їжі  скільки духовне очищення і примирення.  
    Жіночки обмінялися рецептами приготування млинців. Гостей свята пригостили варениками із сметаною, чаєм та смачними млинцями з варенням.






Комментариев нет:

Отправить комментарий