суббота, 15 февраля 2014 г.

«Стрітення Господнє» 

 

       Свято присвячене зустрічі останнього праведника Старого Завіту старця Симеона, котрий жив у Єрусалимі, з немовлям Ісусом. Згідно з переказами, у храмі до земних батьків Христа підійшла благочестива людина на ім'я Симеон, якому була звістка, що він не помре, поки не побачить Спасителя світу. Симеон довго чекав виконання обіцянки Божої - він жив близько 300 років. 


   У храмі праведний Симеон узяв на руки Ісуса і сказав: «Господи, тепер Ти відпускаєш мене з цього життя у майбутнє, як обіцяно Тобою мені, і я тепер помру спокійно, тому що на власні очі бачив Спасителя світу». 
   Стрітення символізує зустріч Старого і Нового Завітів. 
   У народному побуті свято здавна сприймається, як зустріч зими з весною. 
     

       В Станівській бібліотеці 15 лютого зібралися члени клубу «Материнська криниця» і провели годину духовності "Стрітення Господнє". За чашкою чаю,  бібліотекар розповіла користувачам бібліотеки про православне християнське свято - стрітення Господнє, яке відзначається 15 лютого (за новим стилем), про історію його винекнення. Про те, що головним дійством цього свята у цей день було освячення свічок і води, які мали велику цілющу силу. 
   Посвячені на Стрітення свічки звалися «громовими», бо їх запалювали і ставили під образами під час грози, щоб оберегти людей від грому й вогню. 
   Бібліотекар дала відповіді на запитання, яке цікавило читачів бібліотеки про свято Стрітення.



Комментариев нет:

Отправить комментарий