среда, 29 января 2014 г.



"Героїка трагедії Крут"
                                                                                                                   

  О Боже, наш добрий з високого неба!  
Молитву сьогодні приносим до Тебе,  
За тих, що боролись при станції КРУТИ,  
За нашу Державу із ворогом лютим,  
Що в битві цій впали в цю зиму криваву
    Прийми їх до Себе!  Прийми в Свою славу!
   



    
       96 років тому назад у бою під Крутами, що на Чернігівщині, понад 300 курсантів військової школи, студентів та гімназистів, рішуче відстоюючи право українського народу жити у власній державі, вступили у нерівний бій із добре озброєним і вишколеним противником і протягом кількох днів стримували на підступах до Києва величезну більшовицьку армію. Вони протистояли шести тисячам добре озброєного червоного війська. П’ять годин у безперервному бою під ворожим вогнем Студентський курінь стримував червоні лави. 30 юнаків попали в полон. Після тортур всіх їх вивели на розстріл. І під спів «Ще не вмерла Україна» впали під рушничним вогнем.  
   

      З метою вшанування памяті героїв Крут, разом з учнями 7 класу Станівської ЗОШ та вчителями Прядка Г.В., Лантух Т.В., провели історичну годину «Героїка трагедії Крут». Бібліотекар наголосила: Ми повинні знати свою історію, своє минуле, а історія наша вмита кров’ю і сльозами. Однією з найтрагічніших її сторінок є бій під Крутами. Дата 29 січня увійшла в українську історію як день пам’яті мужніх героїв, що душу й тіло поклали за самостійність, волю та незалежність Батьківщини.     
   В нашій бібліотеці організована тематична поличка, присвячена пам’яті Героїв Крут «Крути наше горе, наша біль».
  Схилімо свої голови перед світлою пам’яттю тих молодих лицарів, які далекого січневого ранку заступили собою шлях ворогам на Київ во ім'я воскреслої сьогодні України.

Їх було триста… триста їх зосталось.  
Осяйних і п’янких , як свічки спалах…




Комментариев нет:

Отправить комментарий