понедельник, 25 ноября 2013 г.



"Співець душі народної"

   

    25 листопада виповнюється 175 років від дня народження українського письменника, прозаїка, перекладача  Івана Семеновича Нечуя-Левицького (1838-1918). З цієї нагоди в сільській бібліотеці представлено тематичну поличку "Співець душі народної".
   Одне з почесних місць в історії української літератури посідає Іван Нечуй-Левицький - видатний письменник, класик української літератури. Розпочавши літературну діяльність у середині 60-х рр. ХIХ ст., він написав понад п'ятдесят романів, комедій, історичних драм, повістей, оповідань, низку нарисів, літературно-критичних статей.
   Письменник у своїх творах змальовував панораму життя українського села, зображав різні характерні типи людей, побут, звичаї, взаємовідносини різних станів тогочасної України.




     Ці твори представлені на тематичній поличці: "Микола Джеря" (Львів,1878), "Кайдашева сім'я" (Львів, 1879), "Бурлачка" (Київ,1880). Про повість "Кайдашева сім'я" Іван Франко написав, що "се переважно буденна мова українського простолюддя, проста, без сліду афектації, але проте багата, колоритна і повна тої природної грації, якою вона визначається в устах людей з багатим життєвим змістом. З огляду на високоартистичне змалювання селянського життя і добру композицію, повість належить до найкращих оздоб українського письменства".
   Творчість І.Нечуя-Левицького послужила подальшому розвиткові літературного процесу в Україні; центральною її темою була боротьба за соціальні й національні права українського народу, за його освіту й демократичні свободи. Усе це дало підставу І.Франкові назвати І.Нечуя-Левицького "колосальним, всеохоплюючим оком України", який на думку Великого Каменяра, посідає перше місце серед тодішніх повістярів. 

Комментариев нет:

Отправить комментарий