вторник, 26 ноября 2013 г.



"Усі мої думки тобі, народе вільний..."


 І ти, найкраща жінко, героїчна,
Прекрасна Ольго! Духа не вгаси,
Як не вгасала ти ніколи! Стрічна
Тобі любов од нас! Ти воскреси
Нам діяння народу: одвічная
Ти ж наша сила славна, бо єси!
                                П.Тичина


      27 листопада виповнюється 150 років від дня народження української письменниці, громадянської діячки Кобилянської Ольги Юліанівни (27.11.1863-21.03.1942).
  Народилася Ольга Кобилянська у м. Гура-Гумора на Буковині (тепер м. Гура-Гуморулуй, Румунія) в родині дрібного службовця. З 1891 року жила у Чернівцях. Закінчила чотирикласну німецьку школу. Подальшу освіту здобула самотужки. До цієї дати в Станівській бібліотеці представлена тематична викладка літератури "Усі мої думки тобі, народе вільний".
    Національний світогляд письменниці формувався під впливом Т.Шевченка та І.Франка, безпосереднього знайомства з М.Лисенко, М.Старицьким, Лесею Українкою. В наступних творах , написаних українською мовою: "Людина" (1894), "Царівна" (1896), "Він і Вона" (1895) та інших, Ольга Кобилянська порушує проблеми жіночої емансипації, формує культ сильної  жіночої особистості.
     

   Тему життя буковинських селян Ольга змалювала в оповіданнях: "У св.Івана" (1890), "На полях" (1898), та особливо яскраво  - в одному з найкращих творів світової літератури про селянство - психологічній повісті "Земля" (1902). Протягом 1915-1923 рр. Ольга Юліанівна написала ряд антивоєнних оповідань: "Назустріч долі", "Сниться" (1917), "Зійшов з розуму" (1929) та інші. Значний вплив на творчість письменниці мали ідеї імпресіонізму та неоромантизму. Померла в Чернівцях. Твори Ольги Кобилянської видані багатьма мовами світу, інсценізувалися театрами, екранізувалися на Київській кіностудії ім. О.Довженка. Її ім'ям названо Чернівецький музично-драматичний театр.
    Нещодавно Національний банк України на честь 150-річчя від дня народження письменниці ввів в обіг  пам'ятну монету "Ольга Кобилянська" номіналом 2 гривні.

Комментариев нет:

Отправить комментарий